nepodceňujte bezpečnosť vášho smartfónu

 
 
Úvod > Blog > Nepodceňujte bezpečnosť vášho smartfónu
 

Nepodceňujte bezpečnosť vášho smartfónu

Pre viacerých z vás je smartfón a informácie v ňom často dôležitejšie ako peňaženka či iné osobné veci. Pravdou však je, že internet je plný hrozieb a v dnešnom svete sa jednoducho musíte brániť všetkými dostupnými prostriedkami. Bezpečnosť smartfónu nepodceňujte, nemuselo by sa vám to vyplatiť. 

Bezpečnosť vášho mobilu

 

Veď si len spomeňte na všetky fotografie, ktoré sa v ňom nachádzajú. Taktiež na zapamätané heslá alebo údaje k účtom. Kontakty, správy, ale aj sociálne siete. To všetko je len zlomok toho, čo čaká niekoho cudzieho v prípade, že ste podcenili bezpečnosť.

Pri odcudzení smartfónu hovoríme skôr o obsahu, ako o jeho cene. Pretože niekedy skutočne platí, informácie a dáta sa nedajú vyčísliť. Veď len v Londýne denne ukradnú 315 mobilných telefónov, čo je skutočne vysoké číslo.

 

Pravidelne aktualizujte

Drvivá väčšina aktualizácií je vydaná najmä pre to, že opravujú určité bezpečnostné chyby. Samozrejme, s niektorými súvisí aj zmena ich dizajnu, avšak bezpečnosť je na prvom mieste. Takéto zmeny nemáte na očiach, rozhodne však dokážu ochrániť váš smartfón pred prípadnou stratou dát či iným nebezpečenstvom. Aktualizáciu aplikácií môžete povoliť automaticky alebo je nutné ich manuálne aktualizovať. V zásade však platí, že každá aktualizácia je potrebná. S aktualizáciou však často súvisí aj potrebná dostatočná pamäť, keďže niektoré navyšujú pôvodnú veľkosť aplikácie. Aktualizácie sa týkajú aj softvéru ako takého. Tie zasa dodávajú stabilitu systému a kompatibilitu s aplikáciami.

 

Obrazovku odomykajte PIN kódom

Pre odomknutie obrazovky mnohí z nás využívajú len základné nastavenie, teda potiahnutie prstu po obrazovke. Oveľa bezpečnejšie je však využitie obrázkového kódu alebo PIN kódu – teda 4. až 6. miestneho čísla pre jej odomknutie. Na začiatku vás to môže obťažovať, po čase si však na to zvyknete. Nie je to také rýchle, avšak nehrozí únik dát ani v prípade, že si telefón zabudnete v kancelárií či inej miestnosti medzi ľuďmi. Vyhnite sa príliš jednoduchým heslám na zapamätanie, ako postupné číslice či rovnaké číslice.

 

Spoľahlivý antivírus

Téma antivírusov rozdeľuje užívateľov prakticky na dva tábory. Kým prvá časť je presvedčená o ich skvelom účinku na smartfón a zvýšení bezpečnosti, druhá zaryto kýva hlavou a antivírus v mobile považuje za absolútne zbytočný. Inštaláciou antivírusovej aplikácie nič nepokazíte. Ba práve naopak, čo i len jedna zneškodnená hrozba znamená, že ste sa rozhodli správne. Pri výbere antivíru si vyberte ten najsťahovanejší či ten s najlepším hodnotením. Nájdete tu aj mnohé známe spoločnosti z oblasti produkcie antivírusov pre PC.

 

Root

Root zariadenia znamená akési pridelenie administrátorských práv používateľovi, s čím súvisia aj mnohé zaujímavé funkcie navyše. Môžete si tak viac-menej ľubovoľne upravovať výkon čipsetu alebo odinštalovať systémové aplikácie, ktoré vám z rôznych dôvodov nemusia vyhovovať.

Toto riešenie však nie je pre každého. Používateľovi prináša mnoho zaujímavých funkcií, avšak ohrozujete jeho bezpečnosť. Takéto ohrozenie je reálne aj pri inštalácii aplikácií mimo Google Play v prípade, že vlastníte operačný systém Android. Práve tie sú však vyhľadávané užívateľmi s root-om v telefóne. Ak sa však radíte medzi bežných užívateľov, žiadny root zariadenia radšej neskúšajte.

 

Uzamknite si aplikácie

Uzamknutie obrazovky PIN kódom sme si spomenuli vyššie. V tomto prípade však hovoríme o uzamknutí aplikácií pomocou hesla, vďaka čomu budú sprístupnené len konkrétnych osobám. V systéme Android je napríklad aplikácia AppLock, pomocou ktorej otvoríte vybrané aplikácie len pomocou kódu.

Obávať sa tak už nemusíte veľmi zvedavých kolegov, priateľov či iných osôb, ktoré by sa dostali k vašim citlivým údajom bez vášho vedomia.

 

Využívajte natívne režimy

Niektoré moderné smartfóny v súčasnosti disponujú aj možnosťou pridať rôzne režimy, ktoré by váš smartfón chránili pred konkrétnou skupinou ľudí. Ak je aj vaše zariadenie vybavené takouto možnosťou nemôže sa stať, že vám zmizne polovica fotiek z albumu, stratia sa dôležité heslá alebo bude mať niekto potrebu volať na konkrétne kontakty v telefónnom zozname.

Ak presne viete, na čo bude daný užívateľ chcieť využívať váš smartfón, stačí len jednoducho zvoliť správny režim. Nemusíte sa obávať, že by to bolo zdĺhavé. Časom si zvyknete, že každému dáte určité práva, aby ste neskôr neboli nemilo prekvapení.