inteligentné hodinky – hračka alebo skvelý nástroj?

 
 
Úvod > Blog > Inteligentné hodinky – hračka alebo skvelý nástroj?
 

Inteligentné hodinky – hračka alebo skvelý nástroj?

Azda každý z väčších výrobcov mobilných telefónov a tabletov už uviedol alebo ohlásil inteligentné hodinky. Momentálne je tento typ hodiniek v „kurze“, a tak sa výrobcovia predbiehajú vo funkciách, ktoré hodinky poskytujú. Pravdou však je, že obdoba týchto moderných hodiniek súčasnosti tu už bola niekoľko desaťročí dozadu, za všetkých vtedajších výrobcov možno spomenúť napríklad značku Casio či Fossil.

 

Aktuálne trendové a moderné hodinky na trh ako prví priniesli výrobcovia FitBit a Pebble, neskôr to boli Samsung či SONY. V súčasnosti si kúpite inteligentné hodinky bez najmenších problémov, dokonca ich dostanete k niektorým smartfónom ako darček. Takéto hodinky len spárujete s Vašim smartfónom a pokojne môžete využívať všetky ich funkcie.

Kde a ako ich skutočne využijete?

Už keď ich vlastníte, bola by škoda ich nevyužívať skutočne naplno. Hlavnou úlohou hodiniek je, samozrejme, ukazovať aktuálny čas, ale aj monitorovať životný štýl užívateľa a taktiež ho odbremeniť od neustáleho vyťahovania smartfónu z tašky, pretože na hodinkách sa dozvie všetko podstatné. Prijatá SMS správa alebo e-mail sa ihneď zobrazuje na displayi hodiniek, taktiež tu dostávate informáciu o prichádzajúcom hovore a mnohých ďalších aktivitách. Najmä na začiatku vznikal problém s upozorňovaním užívateľov na tieto notifikácie, v súčasnosti sú upozornenia jemné a nerušivé. Hodinky môžete využívať aj ako Vašu mini navigáciu či informačné stredisko o všetkom podstatnom počas Vášho pracovného dňa – schôdzky, poznámky, informácie o počasí či aktuálne udalosti z kalendára. Ich ovládanie môže byť tak prstom, ako aj hlasom, avšak v anglickom jazyku. Tie najmodernejšie hodinky slúžia aj ako vstupenka na podujatie či kľúč do hotelovej izby. V niektorých krajinách sa začínajú využívať ako letenka či cestovný lístok. Možnosti využitia sú skutočne rôznorodé.

Aký operačný systém si zvoliť?

Tak, ako smartfóny, aj inteligentné hodinky sú vytvorené na báze operačného systému. Tým najčastejším je rozhodne Android Wear od Google, ktorý sa nachádza v hodinkách ASUS, Acer, Huawei, LG či Samsung a SONY. Postupne však jednotlivé značky skúšajú svoje vlastné operačné systémy, ako napríklad WebOS od LG či Tizen od SONY. Nemôžeme zabudnúť ani na Apple Watch s watchOS. V zahraničí sú práve Apple Watch najpredávanejšie, u nás sa však oficiálne ešte stále nedajú zakúpiť.

Ako vyzerajú bežné inteligentné hodinky?

Okrem vyššie spomínaných funkcií, ako sú rôzne notifikácie o SMS, e-mailoch, prichádzajúcich hovoroch či udalostiach v kalendári, poskytuje drvivá väčšina inteligentných hodiniek aj rôzne funkcie pre športovo - založených užívateľov. Hrúbka hodiniek je štandardne okolo 8 mm a na jedno nabitie vydržia niekoľko dní či týždňov, podľa intenzity využívania. Všetko závisí od spustených služieb, predovšetkým od zapnutého či vypnutého GPS. Aplikácie pre športovanie sú štandardne určené pre beh, plávanie, cyklistu, ale aj golf. Pokojne s nimi môžete vyhodnocovať aj iné aktivity a každodenný život, dokonca aj kvalitu spánku. Štatistiky je možné vidieť v hodinkách alebo v smartfóne. Viaceré inteligentné hodinky súčasnosti chcú vyzerať ako Váš ideálny spoločník pre bežný život a všetky aktivity, ktoré s tým súvisia. Tie si môžete neskôr vyhodnotiť a snažiť sa byť neustále lepším. Stavajú sa tak do role akéhosi motivátora, aj vďaka čomu môžete žiť pohodlnejšie, ale aj zdravšie.