Úvod > Blog > 5 tipov ako si zabezpečiť dáta v mobile
 

5 tipov ako si zabezpečiť dáta v mobile

Fotky, videá, smsky, kontakty, e-maily, história prehliadača. Viete si predstaviť, že sa tieto údaje z vášho mobilu dostanú do cudzích rúk?

Ochrana dát je vždy aktuálna téma. Používatelia smartfónov si často neuvedomujú riziká, ktoré prináša nezabezpečený mobil.

Čo môžete urobiť, aby ste o svoje dáta neprišli?

1. Displej si uzamknite naozaj bezpečne

Moderná biometrická výbava zahŕňa odblokovanie odtlačkom prsta alebo sietnicou. Dáva vám istotu, že sa k dátam dostanete jedine vy. Ak takéto funkcie v mobile nemáte, použite aspoň vzor na odomknutie displeja. Ideálne taký, ktorý nezačína v rohu a je aspoň trochu zložitejší.

2. Používajte jedinečné heslá

Rovnaké heslo na Facebook, Gmail a ďalších 10 aplikácií? Koledujete si o problém. Najlepšie je používať originálne heslá, ktoré sa líšia čo najviac. Neukladajte si ich v prehliadači a ak je to možné, nikdy sa neprihlasujte v cudzom mobile. Inak nemáte dáta a ich spracovanie pod kontrolou.

3. Zálohujte dáta

Niektoré dáta z mobilu by vám vôbec nechýbali. Iné nechcete stratiť za žiadnu cenu. Pravidelné zálohovanie na kvalitnom úložisku je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť ochranu údajov. Neprídete o ne ani pri krádeži či strate zariadenia.

4. Stiahnite si antivírus

Spoľahlivé antivírové aplikácie zoženiete aj zadarmo. Zabránite nielen zneužitiu, ale aj poškodeniu dát. O bezpečnosť smartfónu sa oplatí postarať na viacerých úrovniach a antivírus patrí k poistkám, ktoré by v mobile nemali chýbať.

5. Prihláste sa len na zaheslované Wi-Fi

Ako často sa prihlasujete na free Wi-Fi? Bezplatné pripojenie neláka len vás, ale aj šikovného hackera. Ak využívate takúto sieť, vyhnite sa nezabezpečeným stránkam a nezadávajte heslá. V mobile máte cenné a citlivé údaje, ktoré nechcete takto zbytočne odovzdať nepovolanej osobe.