Úvod > Blog > Puzdro na mobil: ochrana aj módny doplnok
 

Puzdro na mobil: ochrana aj módny doplnok

Puzdrá na mobil patria k mobilnému príslušenstvu odjakživa. Nikdy však neboli také populárne ako dnes. Ľudia pochopili, že krehkosť väčšiny moderných smartfónov ich môže stáť nečakané výdavky. A kúpiť si účinné puzdro je vždy lacnejšie než platiť za opravu dotykového displeja.

Veď uznajte: kedy ste si naplno uvedomili význam puzdra na mobil? Asi až po faktúre za výmenu prasknutého displeja.

Na výbere puzdra si dajte záležať ako na voľbe mobilu. Aby sa vám nestalo, že ho budete musieť o pár dní meniť. Aké typy puzdier existujú? Ako si vybrať správne? Inšpirujte sa naším článkom.

Vyznáte sa v typoch mobilných puzdier?

Primárna funkcia mobilných puzdier je ochrana mobilu. Pred poškodením, rozbitím, znečistením či zaplavením. Na trhu je veľa typov. Na slabý výber sa nemôžeme sťažovať.

Gumené puzdrá chránia vonkajšiu konštrukciu mobilov. Hlavne zadnú a bočnú časť. Je to jednoduchá, ale efektívna forma ochrany. Gumené kryty fungujú ako nárazníky, ktoré tlmia náraz pri dopade mobilu na tvrdý povrch.

Gumené obaly sú vyrobené z gumy alebo silikónu. Tieto materiály sú dostatočné pružné, preto pri nárazoch neprasknú. Vďaka vhodnému materiálu puzdro tesne prilieha k mobilu. Účinne ho tým chráni pred špinou a prachom. Silikónové puzdrá môžete aj umývať.

O niečo pevnejšie sú plastové kryty na mobil. Ich výhodou je kvalitná ochrana voči tvrdým nárazom. Preto sa hodia aj do náročnejších podmienok. Dokážu dostatočne spevniť celú konštrukciu smartfónu.

Knižkové puzdrá chránia mobil z každej strany. Aj dotykový displej je s nimi v bezpečí. Puzdrá v tvare knižného obalu patria k najkvalitnejším a najpopulárnejším. Sú pevné a odolné voči pádom. Určite oceníte aj to, že pôsobia elegantne.

Môžete si vybrať taký spôsob otvárania „knižky“, ktorý vám viac vyhovuje. Buď vyklápanie z bočnej, alebo spodnej strany. Povrch knižkových puzdier je vyrobený zo syntetickej kože alebo koženky. Mobil je v nich pevne uchytený. Nemusíte sa báť, že počas telefonovania z obalu vypadne.

Vsuvkové puzdrá sú veľmi praktické. Ochránia celý mobil vrátane displeja a dokonale sa prispôsobia tvaru vášho smartfónu. Výhodou vsuviek je to, že z nich môžete mobil kedykoľvek vybrať. Pri iných puzdrách to nie je také jednoduché.

Vsuvky sú najčastejšie zhotovené z kvalitnej kože alebo koženky, ale aj z textilu. Vďaka vhodnému materiálu vydržia dlho bez poškodenia. Vnútorná časť puzdra je mäkká, čím chráni displej pred škrabancami. Niektoré vsuvky majú aj sponu na uzavretie a lepšie zabezpečenie mobilu proti vykĺznutiu.

Opaskové puzdrá sa podobajú na knižkové. Môžete ich však nosiť na opasku. Mobil tak máte vždy poruke a chránený. Opaskové obaly sa hodia k športovým aj elegantným opaskom.

Športové puzdrá využijete pri rekreačných a športových aktivitách. Sú vyrobené z odolného materiálu a stanú sa vaším pomocníkom pri behaní či posilňovaní.

Pevné rámové puzdrá sú zväčša priesvitné a podobajú sa na gumené obaly. Majú rovnakú funkciu, chránia rovnaké časti mobilu, ale sú zhotovené z odolnejšieho materiálu.

Najväčšou variabilitou sa vyznačujú textilné puzdrá. Rôzne tvary, kreatívne motívy. Od obyčajných až po mierne bláznivé. Výhodou je ich praktickosť, podobne ako pri vsuvkách.

Vychytený módny doplnok

Mobilné puzdrá majú aj sekundárnu funkciu. Estetickú. A tá sa čoraz viac dostáva do popredia. Ľuďom sa už nepáčia fádne puzdrá z rokov minulých. Našli cestu ako si ochranné kryty ozvláštniť. A výrobcovia to, samozrejme, vítajú.

Smartfón je dnes v mnohých prípadoch odrazom spoločenského postavenia. A mobilné puzdro sa stalo obľúbeným módnym doplnkom. Môžete si vybrať z rozličných farieb a nekonečných vzorov. K výrobcom mobilných puzdier sa pridali aj značky, ktoré poznáme z iných odvetví: Guess, BMW či Ferrari.

Na mobilný kryt si môžete zvoliť aj ľubovoľný vzor. Podľa vlastného výberu. Umožní vám to potlač puzdier na mobil. Hlavne plastových a rámových. Puzdro si tak môžete skrášliť fotkou s priateľkou či logom obľúbeného futbalového klubu.

Ako si vybrať správne puzdro?

Výber mobilného krytu nepodceňujte. Je naozaj dôležité, aby ste si vybrali správne. Mobilné puzdro vám nesmie sťažovať prácu so smartfónom. Nesmie vás ani nijako inak obmedzovať.

Dajte si pozor, aby vám obal nezavadzal tam, kde najčastejšie nosíte mobilný telefón. Zvykli ste si nosiť ho vo vrecku nohavíc? Ťažko si zvyknete na mobil vo vetrovke. Radšej sa uistite, že rozmery puzdra vám vyhovujú. A nebudete musieť meniť zaužívané zvyklosti.

Chcete univerzálne puzdro, ktoré nie je priamo určené na váš mobil? Pozor, aby nezakrývalo fotoaparát na zadnej či prednej strane.

Všeobecná rada na záver znie: puzdro na mobil si vyberte podľa praktickosti. Dizajn je až na druhom mieste.

 

Podľa čoho ste si vybrali puzdro na mobil? Podarilo sa vám vybrať správne? Podeľte sa o skúsenosti s mobilnými krytmi v diskusii pod článkom.