predĺžte výdrž batérie vo vašom smartfóne

 
 
Úvod > Blog > Predĺžte výdrž batérie vo vašom smartfóne
 

Predĺžte výdrž batérie vo vašom smartfóne

V súčasnosti nie je ničím neobvyklým, ak nabíjate smartfón každý deň. Nie vždy však máte priestor na nabíjanie a okamžite sa musíte obmedzovať v tom, na čo budete telefón využívať po túto dobu. „Overených“ trikov už bolo hádam dosť, my vám v tomto článku prinášame niekoľko tipov, ktoré vašu batériu začnú šetriť prakticky okamžite. Ktoré to sú?

 

Jas displeja – najväčší žrút batérie

Medzi najhlavnejšie záťaže moderných smartfónov radíme najmä jas obrazovky. Aj napriek veľmi výraznému technologickému pokroku, najmä v súvislosti s energetickou optimalizáciou panelov. Dnešné moderné smartfóny, majúce často uhlopriečku obrazovky nad 4.5 či 5 palcov, disponujú množstvom pixelov, ktoré jednoducho potrebujú aj adekvátnu dávku energie. Priestor na šetrenie batérie je však v podsvietení displeja. Drvivá väčšina smartfónov dokáže jas regulovať samostatne, nie všetky však túto reguláciu zvládajú bezchybne. Niektoré modely ponúkajú aj akúsi kombináciu manuálneho a automatického ovládania jasu. Je to veľmi rozumné riešenie najmä v prípade, že ste v prostredí ani nie svetlom a ani nie tmavom. V takom prípade viete štandardne lepšie odhadnúť potrebu jasu ako samotný systém.

Dĺžka rozsvietenia displeja po aktivácii

Výskumy prednedávnom priniesli informáciu, že kvôli rozličným upozorneniam aktivujeme obrazovku aj 1500-krát za týždeň. Je to skutočne vysoké číslo, zvlášť, ak si k nemu pripočítame aj počet sekúnd podsvieteného displeja. Odporúča sa, aby ste túto dobu skrátili na minimum, a teda na 5, 10, respektíve 15 sekúnd, v závislosti od modelu smartfónu. V oblasti šetrenia batérie sú na tom o niečo lepšie majitelia smartfónov s AMOLED displejom. Pre nich sú oveľa lepšie tmavšie pozadia a farby, a to z dôvodu použitej technológie. Pokojne tak udržujte displej v tmavších farbách a nezabudnite využívať aj nočný mód, ktorý dnes nájdete v mnohých aplikáciách.

Čo skutočne nevyužívate, radšej vypnite

Moderné smartfóny disponujú širokou škálou bezdrôtových technológií, ktoré nás neustále udržujú online, sledujú našu polohu alebo umožňujú dnes už celkom bežné aktivity s telefónom, ako prenos súborov, či NFC zamerané na bezkontaktné platby. GPS na navigáciu, Wi-Fi alebo mobilné dáta pre udržanie synchronizácie našich aplikácií a stavu „online“, Bluetooth pre spárovanie s ostatnými zariadeniami (moderné je spárovanie napríklad s autorádiom či slúchadlom) a iné. Takýchto rozšírení je množstvo. Každý by si teda mal vyhodnotiť, ktoré skutočne v danej chvíli potrebuje a ktoré mu môžu zbytočne znižovať stav batérie. Pokojne na ich plošné ovládanie môžete využívať aj najrôznejšie aplikácie, často dostupné aj zdarma, či už na Google Play alebo iStores. Takéto aplikácie dokážu tieto funkcie, synchronizáciu alebo iné aplikácie pozastaviť v závislosti na zvolenom režime – napríklad Domov, Práca, Škola či Spánok.

Notifikácie pod kontrolou

Drvivá väčšina aplikácií sa snaží neustále udržovať vašu pozornosť. Azda tým najbežnejším spôsobom je upozorňovanie pomocou notifikácií. V tomto prípade sa musíte opäť rozhodnúť, ktoré aplikácie skutočne využívate a ktoré vám len zbytočne strácajú čas a energiu. Radikálnym riešením je absolútne zastavenie notifikácií, avšak to nie je možné pri každej aplikácii. Ak napríklad vaša práca nie je závislá na e-mailovej komunikácii, maily pokojne zastavte počas dňa. Interval kontroly nových správ tak nemusí byť niekoľko sekúnd, ale pokojne aj niekoľko hodín. Synchronizovať môžete aplikácie aj po ich otvorení, teda nie je tu žiaden limit na ich synchronizáciu. Drvivá väčšina aplikácií sa chce neustále synchronizovať, čím dokážu vašu batériu vyšťaviť na minimum.

Využívajte natívne riešenia od výrobcov

Väčšina výrobcov smartfónov poskytuje taktiež možnosť viacerých režimov určených na šetrenie batérie. Tieto režimy na softvérovej úrovni považujeme za tie najúčinnejšie, keďže dokážu od základu regulovať smartfón, ako taký. Okrem regulácie niektorých aplikácií, dokážu aj regulovať jas, frekvenciu procesora alebo sú schopné deaktivovať bezdrôtovú konektivitu. Extrémnejšie verzie týchto režimov dokážu krásny farebný displej zmeniť na monochromatický, pričom nechajú aktívne len základné funkcie telefónu.

Dajte si pozor na prehrievanie

Prehrievanie smartfónu vzniká dôsledkom využívania viacerých aplikácií naraz, s čím súvisí vysoká miera využiteľnosti procesora a pamäte. Je to teda akási záťaž a trpí predovšetkým spomenutá batéria. Skúste preto, najmä so smartfónom nižšej triedy, pracovať veľmi rozumne, vždy majte otvorenú len jednu či dve aplikácie a ostatné ukončite. Problém nastáva najmä pri zapnutých mobilných dátach a GPS s navigáciou. Vtedy je viacero smartfónov prakticky neudržateľných v dlani.