ako sa zmenia mobilné technológie na prelome rokov 2015 a 2016?

 
 
Úvod > Blog > Ako sa zmenia mobilné technológie na prelome rokov 2015 a 2016?
 

Ako sa zmenia mobilné technológie na prelome rokov 2015 a 2016?

Trh s mobilmi a tabletmi každoročne napreduje míľovými krokmi. Čo bolo včera len víziou, môže byť už dnes predstavenou novinkou. Aj v roku 2015 nás veľkí trhoví hráči ohurovali zaujímavými smartfónmi a inováciami. A nový rok so sebou prináša ďalšie očakávania.

Aké technológie nás zaujali v uplynulom roku? A čo nás čaká v roku 2016?

2015: Nové rozlíšenie aj kvalitnejšie fotoaparáty

Rok 2015 potvrdil tendenciu, ktorá dlhodobo pretrváva. Mobily máme stále radšej a čoraz viac nám pomáhajú v každodennom živote. Takmer všetky značky na trhu môžu označiť minulý rok za úspešný.

Výrobcovia mobilných zariadení sa snažia vylaďovať rozlíšenie svojich produktov. Zlomovým sa stal smartfón Sony Xperia Z5 Premium, ktorý ako prvý prišiel s prevratným rozlíšením 4K. Jeho rozšírenie je však zatiaľ otázne.

Veľa mobilných technológií napreduje. Na fotoaparáty v smartfónoch sa však často zabúda. Našťastie, rok 2015 bol výnimkou. Príkladom je model Lenovo Vibe Shot. Jeho prednosťami sú 16 Mpx fotoaparát, optická stabilizácia obrazu a laserové zaostrovanie. Výrobca sľubuje, že fotenie pri slabom svetle už nebude problém.

Ako sa darilo mobilným aplikáciám? Sú čoraz populárnejšie. Google zverejnil zoznam najlepších aplikácii za uplynulý rok pre Android. Kraľujú mu Fotky Google, Skype a samostatný Microsoft Word. Počet mobilných aplikácií neustále rastie a ich potenciál už naplno využívajú firmy z rôznych odvetví.

2016: Dočkáme sa konečne batérií, ktoré vydržia dlhšie?

Ako v roku 2016 pokročí trh s mobilnými zariadeniami? Niektoré trendy sú nezastaviteľné a napíšu ďalšie pokračovanie. Mobily budú tenšie, displeje zahnutejšie a inteligentné hodinky dokonalejšie. Výrobcovia sa budú naďalej prispôsobovať súčasnej selfiemánii a vyvíjať kvalitnejšie fotoaparáty v mobiloch.

Apple predstaví nový iPhone. Ľudia budú opäť šalieť a spravia z neho najpredávanejší iPhone v histórii. Na to nepotrebujeme ani vešteckú guľu. Deje sa tak každý rok. Do popredia sa dostane technológia 3D Touch, ktorá rozlišuje rôzne úrovne ovládania dotykového displeja. Očakávame aj viac mobilných aplikácií, ktoré budeme používať offline.

Ako často nabíjate svoj smartfón? Výdrž batérií je večná téma a používatelia márne čakajú na výrazný skok vpred. Do módy majú prísť batérie s väčšou kapacitou, pracuje sa aj na zrýchlení nabíjania. Viac pozornosti by si zaslúžili praktickejšie bezdrôtové nabíjačky.

Pokroky robíme v oblasti umelej inteligencie. Cieľom vývojárov je, aby nám stroje dokonale rozumeli a vyhoveli. Mrazí vás pri tejto predstave? Zvykajme si na spoluprácu s hlasovými asistentkami ako Siri od firmy Apple či na Skype Translator od Microsoftu. Budúcnosť s nimi nás neminie.

Zabúdame si doma častejšie mobil alebo peňaženku? Peňaženka s dokladmi a kartami víťazí. Mobil je naša priorita, čo otvára cestu mobilným platbám. Technológia existuje už dlhšie, problém bol skôr v jej dostupnosti. Mobilné platby postupne spoja hotovosť, kreditky a internet banking do jednej pohodlnej aplikácie.

Myslíte si, že mobily používame tak často, že viac sa už ani nedá? Omyl. Čísla v rôznych oblastiach stále rastú. Google hlási, že jeho vyhľadávač používa cez mobil viac ako 20 % ľudí z celkového počtu. Tento trend bude nepochybne pokračovať a percentá pribúdať. Ak máte web, prispôsobte ho mobilným zariadeniam. Dnes platí heslo Mobile first.

Aký teda bude rok 2016? Opäť najlepší, najpokrokovejší, najzaujímavejší. Trh s mobilnými zariadeniami sa stále rozvíja, preto sa nemôžeme čudovať. Pribúdajú veľtrhy, ich účastníci aj vystavovatelia. Sľubované novinky najväčších značiek prezrádzajú, že si opäť prídeme na svoje.

Ste spokojní s vývojom mobilov počas uplynulého roka? Na aké novinky sa tešíte v roku 2016? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.